Летните изкушения


Вероятно тези от вас, на които не им е все едно с какво се хранят, четат доста внимателно етикетите на храните, които си купуват. Може би вече Ви е известно и какво точно означават  мистериозните Е-номера, които се четат в етикетите на някои храни и как тези вещества влияят върху здравето ни. А знаете ли какво съдържат т.нар. “летни изкушения”, които се продават на открито без етикети?

Зеленчукова мазнина, екстракт от ечемичен малц, деминерализирана суроватка на прах, концентриран сок от червено цвекло, сироп от инертна захар, остатъци от различни ядки и яйце и много, много Е-та. Колкото и да е невероятно, микс от тези съставки е в основата на любимата за мнозина разхладителна вкусотия - сладолед, който се предлага на пазара.
Е471, Е466, Е412, Е407 са номерата на емулгаторите /стабилизатори/, които се съдържат в почти всички сладоледи.
Е471 е монодиглицерид. Той може да съдържа животински продукт. Освен за вегетарианците, обаче, това не би трябвало да смущава потребителите, защото не са известни странични ефекти. Карбокси метил целулозата (Е466), обаче, може да предизвика чревни проблеми. Тази съставка е абсолютно забранена за кърмачета, така, че ако забележите този номер на храна за бебета, ни се обадете.
Гума-гуар (Е412) поддържа хомо-генността на сладоледа. Произвежда се от растението гуар. Отбелязана е в червено в списъка с Е-тата, но се препоръчва и за диабетици и диети за отслабване, тъй като намалява гликемичния индекс на храните.
Карагенанът (Е407) е от семейството на сулфатните полизахариди, които се извличат от червените водорасли. Използва се в сладоледи, млечни шейкове, кондензирани млека, бира, в месопреработването.   
Според технолози растителното масло повишава срока на годност на сладоледа и не му позволява лесно да се топи. Ако срокът на годност е по-дълъг от 6 месеца, колкото е според класическата рецепта, почти сигурно е, че в него няма много мляко. Разбира се, за срок на годност при откритите павилиони за сладолед не можем и да говорим, тъй като той зависи и от начина на съхранение.
Проверка на консултантите на Потребителски онлайн-център “Умение” показа също, че нито един от откритите сладоледени павилиони в Ямбол не разполага с течаща вода, което задължително изискване. Освен това продавачите трябва да пипат сладоледа само със салфетка или ръкавици, както и да носят специал но работно облекло, все едно дали престилка или тениска. Всички тези изисквания са регламентирани със Закона за храните и Наредба номер 5 за хигиенните изисквания. Здравните специалисти са категорични, че хората могат да получат стомашно-чревни заболявания не от самия сладолед, а от мръсните ръце на продавача
Най-опасни в момента са сладоледите, които се продават от машина. Зареждането на съоръженията става направо на улицата, с кофи, чиято чистота е съмнителна. Смесите, от които се забъркват сладоледите, също не е ясно какви са. Всеки търговец е длъжен да има рецепта, в която да са описани съставките и технологията, по които е приготвен леденият десерт. Повечето улични търговци на сладолед нямат подобен документ, който трябва да е издаден от Агенцията за безопасност по  храните.
Същото се отнася и за царевицата, която се продава от казани, особено ако водата в тях е изстинала. В такива случаи опасността от зарази е огромна. Царевицата също трябва да се пипа само с щипка и салфетка. 
Според Регистъра за временните обекти на Агенцията по храните, в Ямбол са регистрирани 6 машини и фризери за сладолед, 5 колички за царевица на пара и  варена. Все пак, когато купувате от тях, обърнете внимание дали спазват хигиенните изисквания - става въпрос за вашето здраве.Няма коментари:

Публикуване на коментар