Семейният бюджет


Ти не можеш да постигнеш просперитет, ако не спестяваш, не можеш да установиш солидна сигурност, ако взимаш пари назаем; не можеш да стоиш далеч от нещастието, ако харчиш повече, отколкото печелиш.”

Ейбрахам Линкълн


В днешното развито общество можем да усетим комерсиализирането на почти всичко, което ни заобикаля - банките ни заливат с предложения за кредити на ежедневна основа; в детските магазини ни се натрапва усещането, че ако не си купим тая или оная играчка, децата ни няма да бъдат щастливи, а рекламите ни дебнат почти на всеки ъгъл с лъскавите си предложения.

Какъв е резултатът от това - семействата харчат до посиняване! Изчисляването на семйния бюджет ще ви донесе следните предимства:

1. Ще ви даде реалистична картина за състоянието на семейните финанси;

2. Ще освободи семейството от излишно чувство за вина (“Къде ми отиват парите”), и конфликти.

3. Ще даде възможност на семейството ви да мечтае и да се протяга към достигането на реалистични финансови цели!


Как да започнем?

Опишете навиците си на харчене. За период от поне един месец опишете всички разходи, които правите като включите също и тегленето от банкомати и спестявания. След това в тетрадка или тефтер започнете да описвате разходите си като ги разделите на категории. Всеки ден започвайте на нова страница със съответната дата, като

описвате две основни неща - изхарчените средства и това, за което са били изразходвани.


Пример:

Дата:

Храна:---------------------- 4 лв.

Наем: ---------------------- 200 лв.

Транспорт: --------------- 20 лв.

Памперси: ---------------- 28 лв.


В края на седмицата сборувайте разходите и създайте Седмичен отчет на разходите, в който запишете вашето харчене. Крайната цел ще бъде описването на разходите в Месечният отчет на разходите. По този начин ще получите една реалистична картина на финансовото ви състояние.5 -те най-важни грешки за семейния бюджет


Мислите си, че сте много информирани и разбирате отфинанси? Мислите, че знаете какво правите с парите си и

всичко е под контрол?Опитайте се да отговорите точно на следните въпроси:

· Знаете ли със сигурност в кое чекмедже/шкаф се намира последната ви сметка за ток и за колко лева беше тя?

· Какъв е точният баланс по дебитната ви карта? А приблизителния по този на половинката ви?

· Каква сума точно се съдържа в момента в портфейла и джобовете ви?

Всъщност много хора си мислят, че са финансово стриктни и въпреки това имат дългове. Защо? Bankrate.com обобщава петте най-важни такива грешки:


1. Броите стотинките, а левовете харчите бързо.

Карате например до най-отдалечения мол в града, само защото в еди-кой си магазин има промоция. Дали няма да изхабите бензин за повече пари и да загубите часове време.

Съвет: Когато използвате намаление, използвайте спестените пари за нещо смислено. Това, че сте ги спестили веднъж, не означава, че ако ги профукате за някоя глупост, сте направили голяма сделка.


2. Не следите кредитната си история

Всеки път когато кандидатствате за заем, както и в други случаи, като наемане на жилище например, служители проверяват кредитната ви история. Не допускайте черни петна по нея.

Съвет: Внасяйте редовно вноските по кредитните си карти или покупки на лизинг и винаги знайте колко дължите и в какъв срок. Правете си такава „ревизия“ преди всяка по-голяма покупка.


3. Считате, че пестенето на пари е депресиращо.

За много хора усилието да си изгот-вят бюджет и самата мисъл, че трябва да ограничат разходите си е толкова потискаща, че не го правят изобщо.

Съвет: Спестявайте поне в определени сфери. Все има неща, където можете да си позволите да се контролирате по-строго.


4. Невидимите разходи

Това са малки суми, които харчите всеки ден без дори да се замисляте, като шоколадчета, капучино от павилиона отсреща и т.н.

Съвет: Пресметнете точно колко пари давате за кафе от автомата на месец, или колко - за вестници и списания, и си записвайте тези разходи. Не казваме да не купувате вестници. Така ще сте наясно колко пари харчите за т.нар. „малки неща“.


5. Оставяте всичко (или почти всичко) на половинката си.

Как можете да знаете какво е финансовото ви състояние, ако вие дори не знаете колко ток плащате и в кое чекмедже са сметките за парното?

Съвет: В управлението на парите на едно семейство трябва да участват и двамата съпрузи.


Изчислете своя бюджет онлайн забавно и лесно, без досадни
 и дълги изчисления  на адрес Няма коментари:

Публикуване на коментар