сряда, 25 юли 2012 г.

Спряха опасни хранителни добавки


Хранителна добавка от екстракт на грейпфрут съдържа дезинфектант. Забранената съставка е открита при изследване на продуктите “Цитрогард” и “Цитросепт джуниър плюс”, произведени от българските фирми “Цитрогард” ЕООД и “Цитросепт” ЕООД. Пробите са анализирани в лаборатория в Германия, съобщиха от агенцията по храните.
Хранителните добавки са изследвани по сигнал, получен по-рано този месец. Резултатите потвърждават наличие на бензетониум хлорид, неразрешен за влагане в храни дезинфектант.
“Ще информираме прокуратурата, тъй като за мен това е криминално деяние”, каза шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов. По случая разследване води и икономическа полиция.
Изтеглянето на опасните добавки от пазара е започнало още преди три седмици. До момента от продажба са спрени близо 5000 опаковки. Те ще бъдат унищожени. От агенцията предупредиха хората, които са купили “Цитросепт джуниър плюс” и “Цитрогард” на българските производители, да не ги използват.
Добавките с екстракт на грейпфрут са едни от най-продаваните. На пазара се предлага и продукт с името “Цитросепт”, но той е произведен в Полша и е различен от спрените.


Няма коментари:

Публикуване на коментар