петък, 3 август 2012 г.

Отровни бикини търсят в Търново


Опасни за здравето китайски бикини издирват в търговската мрежа във Велико Търново инспекторите от Комисията за защита на потребителите. Дамските гащи с марката Saqecl съдържали токсични химически вещества, които в досег с кожата можели да предизвикат алергични реакции, подувания и обриви. Освен тях в търговската мрежа се издирват и още десетки опасни артикули.
Сред тях са италиански обувки и чехли, китайски детски столчета и дрехи, калъфки за възглавници, както и китайски бижута, имитация на благородни метали,
ПРИЧИНЯВАЩИ КОЖНИ АЛЕРГИИ

Забранени за продажба са и биомагнитни възглавници, които са противопоказни и дори опасни за хора с кардиостимулатори и импланти, както и за бременни жени и за хора с исхемична болест. Опасни са и все по-често използваните от децата лазерни ключодържатели, тъй като при невнимателно използване те могат да увредят очите. В списъка на забранените за продажба предмети са и ролери, за които производителят не е поставил инструкции как да се ползват безопасно.
Докато служителите от комисията обикаляли Търново в търсене на вредни за здравето стоки, антимафиоти претарашиха сергиите в Златни пясъци за дрехи менте. По време на акцията служителите на ГДБОП и колегите им от Варна изловили седем фирми, които се занимавали с незаконната търговия. През летния сезон те наемали търговски площи на територията на курорта и въртели незаконен бизнес за милиони. При проверката от складовете и магазините на фирмите били  иззети големи количества маркова конфекция, спортни артикули и други стоки от защитени търговски марки. Според разследващите нанесените материални
ЩЕТИ ОТ ТОЗИ БИЗНЕС
ВЪЗЛИЗАЛИ НА
НАД 750 000 ЛЕВА
Открити са и голямо количество хартиени етикети и холограми на скъпи марки, с които клиентите, предимно чужди граждани, били заблуждавани за произхода и качеството на предлаганите стоки. Според специалистите за производството на етикетите са използвани опасни за здравето азотни бои, тъкани и платове с лошо качество, които при по-чувствителна кожа предизвиквали трайни увреждания.

ИВАН ПЪРВАНОВ, ДОБРОМИР РАДУШЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар